![]() |
| |||||||
| Multilingual Corner The non-English 'Speaking Corner' |
![]() |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
| | #136 |
| Senior Member | No tak, w zasadzie masz racje. Jak jednak wytłumaczyc fakt, że wypadki dotyczą tych najlepiej wyszkolonych ( dużo latających ) załóg? Załoga CASY z dużo latającej eskadry, Mi-24- chłopaki przed Afganistanem- też pewnie dużo latający, teraz Bryza z załogą "instruktorską".... Cos musi byc "nie tak"... ale co? Czy to tylko pech? Jeszcze przed chwilą rozmawiałem z tym moim znajomym z Melca. Opowiadał, że demonstrował M-28 na jednym silniku niejednokrotnie i to w czasach gdy nie miały jeszcze silników P-W... Martwi się chłop o wojsko bo coś w tym mechaniźmie szwankuje...
__________________ ![]() "A good fighter pilot, like a good boxer, should have a knockout punch..... You will find one attack you prefer to all others. Work on it till you can do it to perfection... then use it whenever possible." - Captain Reade Tilley, USAAF 7 Victories, WW-II - |
| | |
| | #137 |
| Senior Member Join Date: Oct 2007 Location: EPPI
| Oszczędzanie na szeroko rozumianym bezpieczeństwie narodowym jest bardzo niebezpieczne. Niestety politycy są krótkowzroczni. Ich horyzont kończy się na kolejnych wyborach. Sam tego doświadczam. W tym roku w swoim budżecie mam 0,00 zł(słownie: zero złotych), a gdzie szkolenie, wymiana zużytego sprzętu i nowe technologie). Żenada. A w przypadku Bryzy wydaje mi się, że nie jest to jednak sprawa oszczędności. Pewnych procedur niestety nie da się trenować na symulatorach(nawet jeśli by był symulator Bryzy). Statystycznie ci co najwięcej latają, narażeni są na częstsze wypadki. Wypadki w lotnictwie były, są i niestety będą. Można tylko współczuć rodzinom lotników. Dla nich świat się zawalił. |
| | |
| | #138 |
| Senior Member | Symulator "Bryzy" chyba jest, w każdym razie miał być w pakiecie 12 samolotów o zakup, których spierano się kilka tygodni temu... Pewnie, że starystyka jest nieubłagana... ale patrząc na to w sposób prosty, że nie powiem prostacki, to sił powietrznych USA do dzisiaj już być nie powinno z powodu wypadków... Jest zapewne gdzieś punkt krytyczny pomiędzy wyszkoleniem ( nalotem ) doświadczeniem a natężeniem działań. Wydaje się, że u nas nie ma tej równowagi.... Żal ludzi.
__________________ ![]() "A good fighter pilot, like a good boxer, should have a knockout punch..... You will find one attack you prefer to all others. Work on it till you can do it to perfection... then use it whenever possible." - Captain Reade Tilley, USAAF 7 Victories, WW-II - |
| | |
| | #139 |
| Siggy Master ![]() Join Date: Jun 2005 Location: Poland
| Macie dużo racji ale ja myślę że to po prostu pech.Przynajmniej tym razem.
__________________ ![]() |
| | |
| | #140 |
| Senior Member | Przepraszam ale nie umiem sie podlaczyc do tej dyskusji inaczej jak tylko teoretycznie. Nie jestem lotnikiem, ani nawet wojskowym tylko aktorem i inapicjentem w teatrze. Wydaje mi sie jednak ze uprawiacie w tej chwili cos co sie nazywa "czcza szermierka slowna". Czy nie najwazniejsze w tym wszystkim jest to, ze ludzie zgineli i ich rodziny i innni bliscy cierpia!? Jak rozumiem, to przyczyn wypadku doszukuje sie komisja. Miejmy nadzieje, ze ona wlasnie zbada wsztstkie mozliwosci. Rowniez te: czy brak pieniedzy na szkolenie, mogl byc przyczyna wypadku. Chocby w czesci. Poczekajmy zobaczymy. Tymczasem mozemy ulzyc w cierpieniu innych "chwila ciszy" lub czyms podobnym. Uczcijmy zmarlych lotnikow!!!
__________________ |
| | |
| | #141 |
| Marku , wszystko jest w porzadku.Nikt tutaj nie neguje cirpienina i ujmuje cześci tragicznie zmarlym.Ale ostatnio w kraju próbuje się traktować takie zdarzenia jako coś sensacyjnego.A jak lotnictwo lotictwem to zawsze coś gdzieś spada np. śmigłowiec do morza co możesz przeczytać w innnej sekcji.
| | |
| | #142 |
| Senior Member | No wlasnie Wojtku! Tak tez i ja mysle. Ja wcale nie chcialem twierdzic, ze wy nie oddajecie czci zmarlym, ja tylko nie bardzo rozumialem waszych dociekan na temat: czy obciencia finansowe mogly byc przyczyna wypadku "Bryzy" i innych. Jak swiat swiatem zawsze cos spadalo i bedzie spadac, czy zawsze sie cos rozbijalo i bedzie rozbijac. Wlasnie tak jak powiedziales. Nie ma wiec znaczenia czy sie budrzet obcina czy nie i tak sie bedzie cos rozbijalo i spadalo. Ale zawsze w tym wszystkim najistotniejsze i najsmutniejsze jest to, ze gina ludzie, a ich bliscy cierpia. Z tego moim zdaniem medja sensacje robi i musi, bo skad inaczej te sensacje by sie braly. Ja poza tem juz taki jestem, troche sentymentalny. Nie przejmujcie sie.
__________________ Last edited by marek; 04-02-2009 at 02:58 PM. |
| | |
| | #143 |
| Twoje zdanie też się liczy.
| | |
| | #144 |
| Senior Member | Dzieki
__________________ |
| | |
| | #145 |
| Senior Member | Prawdę mówiąc nie bardzo widzę, jeszcze raz czytając posty, kto doszukiwał się w tej dyskusji sensacji.... Chyba, ze inaczej rozumiemy słowo sensacja... Natomiast czytając prasę i media elektroniczne faktycznie można znaleźc trochę artykułów sensacyjnych- nie będę ich wymieniał bo nie o to chodzi. Ja osobiście jako obywatel kraju nad Wisła jestem zatroskany tym co dzieje się z naszą armią. Podobnie jak Marek nie jestem w żaden spsób związany z lotnictwem oprócz amatorskiego zainteresowania i podobnie jak Marek, czemu zresztą chyba dałem wyraz, jestem pełen współczucia dla rodzin poległych. Acha no i mam takie marzenie aby to były to ostatnie wyrazy współczucia...rodzinom polskich żołnierzy.
| | |
| | #146 |
| Podeśle Ci PM.
| | |
| | #147 |
| Senior Member | Wprawdzie nie wierze zeby obciecia budrzetu wojskowego mialy jakis konkretny wplyw na wypadki lotnicze, jestem tego samego zdania co V2, ze jest to sprawa narodowa protestowac przeciw takim obcienciom. Zatroskanie tym tematem jest jak najbardziej na miejscu.
__________________ |
| | |
| | #148 |
| Marek, wojsko żyje z tego co dają cywile.To kto ma protestować bo ja sie już pogubiłem.
| | |
| | #149 |
| Senior Member | Wszystcy normalni ludzie, obywatele; bo politycy czesto nie bardzo rozumieja co obcinaja i jakie moga w koncu byc tego konsekwencje. Tu w Sfirlandji tez obcinaja wojsku ale i sluzbie zdrowia na ten przyklad. Szkolnictwu, przedszkolom i.t.p. To jet paranoja moim zdaniem straszna, bo przeciez kto inny bedzie dbal o kraj jak nie przyszle pokolenia. Cale politykowanie kreci sie wokol produkcji, forsy i tym podobnych dupereli za przeproszeniem za brzytkie slowo forsa. Czas moze by znalezdz jakies inne wazniejsze wartosci w politykowaniu.
__________________ Last edited by marek; 04-02-2009 at 05:29 PM. |
| | |
| | #150 |
| No tak , ale jak nie ma pieniędzy to co robić...
| | |
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| |