ADS NOT DISPLAYED TO REGISTERED USERS.
+ Reply to Thread
Results 1 to 8 of 8

Pre všetkých ktorí hovoria po Slovensky

Multilingual Corner Discuss Pre všetkých ktorí hovoria po Slovensky in the Current forums; Ahoj! Menujem sa Igor a som Slovák žijúci v Srbsku. Pozdravujem a povolávam všetkych členov tohto fóra (súčastných a budúcych), ...

Senior Member imalko's Avatar
    Country
    Serbia

Pre všetkých ktorí hovoria po Slovensky

Ahoj!

Menujem sa Igor a som Slovák žijúci v Srbsku. Pozdravujem a povolávam všetkych členov tohto fóra (súčastných a budúcych), ktorí su pôvodom zo Slovenskej Republiky alebo z Českej Republiky, ako aj všetkých ostatných ktorí hovoria po Slovensky aby sa zúčastnili a aby sme diskutovali o našej obľubenej téme - letectve - aj v Slovenskom jazyku.

Srdečný pozdrav!
    Last edited by imalko; 08-05-2009 at 04:51 AM.

"Find your enemy and shoot him down - everything else is unimportant."

Senior Member seesul's Avatar
    Country
    Czech Republic
    Ahoj Igor,

pár kamarádů by jsi mohl najít třeba tady Letecká válka nad ?eskoslovenskem - Index
    Myslím, že i obsah fóra by tě mohl zajímat...

...in memory of my friend Joe Owsianik, a former right waist gunner from B-17G, 42-97159 from 2ndBG 20th Sqdn, who was forced to bail out on Aug. 29th, 1944 over my country. Joe passed away on Novemer 1, 2010.

Country
    Serbia
    Ahoj Roman!

Teší ma že si sa ozval. Ďakujem pre link, dôkladne si ho prezriem a možno že sa zúčastnim aj toho fóra.
    Ikeď som tému nazval “Pre všetkých čo hovoria po Slovensky“, kľudne môžeš pisať i Češtinou (ako čo si aj spravil ). Mne je osobne trochu ťažšie uplne rozumieť Češtinu v hovore (zvlašť ak niekto hovori rychlo) ale čitať ju celkom rozumiem. Vlastne chcel som sa ťa niečo opytať. Mám niekoľko knih z edície “Bojove legendy“ v českom preklade, ktoré som kupil v Bratislave. Problem mi je pochopiť česke nazvy pre mesiace v roku, tak ak by si mi mohol pomôcť s tým.

(Ospravedlňujem sa pre eventualne gramatycke chyby.)

Pozdrav!

Country
    Czech Republic
    Mohol by som sa pokúsiť písať po slovensky, no neviem, či zvládnem dobre gramatiku
    Aj keď, moja anglická gramatika stojí tiež...no vieš, ca čo myslím
    O.K. mesiace:
    január- leden
    február- únor
    marc- březen
    apríl-duben
    máj- květen
    jún- červen
    júl- červenec
    august- srpen
    september- září
    octóber- říjen
    november- listopad
    december- prosinec
    Na fóre, na ktoré som ti poslal link, je aj Peter Kaššák z Trnavy. Na Slovensku celkom persóna v oblasti aktivít 15th USAAF a Luftwaffe nad Slovenskom. Pokial by si chcel, pošlem ti na neho e-mailovú adresu.
    =O= Final Destination Slovakia - Western Allies Air Forces Story over Slovakia 1944/45 =O=

...in memory of my friend Joe Owsianik, a former right waist gunner from B-17G, 42-97159 from 2ndBG 20th Sqdn, who was forced to bail out on Aug. 29th, 1944 over my country. Joe passed away on Novemer 1, 2010.

Country
    Serbia
    Ďakujem pre informácie a link Roman. O web stranke a knihe „Final Destination Slovakia“ viem. Knihu si pravdepodobne aj kúpim nabudúce keď prídem do Bratislavy. Aj o Petrovi Kaššákovi som počul, vlastne čital som niektore jeho članky na web stranke „Druhá svetová“.

Mám pre teba ešte jednu otázku... Prečítal som v tvojom poste o nakrúcani filmu „Red Tails“ v ČR že ti do navšteve prídu niektory členovia fóra a že vraj sa má uskutočniť aj nejaká komemorácia... O čo vlastne ide?

Country
    Czech Republic
    Ahoj, tak zase po česky

29/8/44 proběhl nad Bílými Krapatami letecký souboj. 20th sqdn of 2nd BG byla zhruba v prostoru nad Novým Mestom nad Váhom napadena asi 89 německými stíhači. Všech 7 mašin 20th sqdn + 2 opozdilci z jiných BG šlo k zemi. 2 mašiny spadly na Slovensku (Nemšová a Nová Bošáca), zbytek na Moravě (Vyškovec,Krhov,Rudice,Šanov,Kašava,Liptál,Metylov ice). 41 Američanů přišlo o život, 28 z nich bylo pohřebeno ve Slavičíně, mém rodném městě.
    Něco málo např. zde http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...g-11209-2.html a http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...ase-10091.html (Amendola Air Base) a http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...let-13501.html (2nd Lt. James Weiler - a story of the Silver bracelet)

S veterány z 2nd BG jsem v kontaktu, jeden z nich, Joe Owsianik, je můj velký přítel. Pár z nich se u nás u příležitosti oslav u několikrát ukázalo, Joe byl u nás už 2x. Letos by měl přijet znovu.
    Harmonogram letošní komemorace je tady: Harmonogram vzpomínkové akce k 65. výro?í letecké bitvy nad Bílými Karpatami
    Z tohoto fóra se zúčastní Rochie a Airframes, oba z Anglie, přijedou spíše ze zvědavosti. Taky máme dobré pivo a pěkné holky, tak jako vy

No, jinak jsem v kontaktu i s některými stíhači, kteří 2nd BG doprovázeli, a taktéž i s Němci, kteří na 2ndBG útočili: http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...44-a-9055.html (Willi Reschke´s G-?, August 29th,1944) a http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...ears-9298.html (Willi Reschke & Joe Owsianik -meeting after 63 years)

Měj se!

Country
    Serbia
    V snahe trochu spestriť túto tému rozhodol som sa sem dať fotky Slovenskej stíhačky MiG-29 a Českej stíhačky MiG-21 v zaujímavych kamuflážnych schémach...
    Attached Images
    Last edited by imalko; 07-07-2009 at 02:46 AM.

Country
    Serbia
    Ak niekto ma zaujem prečítať si text o Srbskom letectve v Slovenčine môže si pozrieť nasledovnú web stránku: Publikationen - MiG-21.de

+ Reply to Thread

Bookmarks