![]() |
| |||||||
| Multilingual Corner The non-English 'Speaking Corner' |
![]() |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
| | #1 |
| Senior Member Join Date: Mar 2009 Location: Vojvodina, Serbia
| Pre všetkých ktorí hovoria po Slovensky Ahoj! Menujem sa Igor a som Slovák žijúci v Srbsku. Pozdravujem a povolávam všetkych členov tohto fóra (súčastných a budúcych), ktorí su pôvodom zo Slovenskej Republiky alebo z Českej Republiky, ako aj všetkých ostatných ktorí hovoria po Slovensky aby sa zúčastnili a aby sme diskutovali o našej obľubenej téme - letectve - aj v Slovenskom jazyku. Srdečný pozdrav!
__________________ ![]() "Find your enemy and shoot him down - everything else is unimportant." Last edited by imalko; 08-05-2009 at 05:51 AM. |
| | |
| | #2 |
| Senior Member | Ahoj Igor, pár kamarádů by jsi mohl najít třeba tady Letecká válka nad ?eskoslovenskem - Index Myslím, že i obsah fóra by tě mohl zajímat...
__________________ ![]() Roman Susil Zlin, Czech Republic ...a friend of Joe Owsianik,So. Plainfield, NJ, a former left waist gunner from B-17G ''Tail End Charlie" from 2ndBG,20th Sqdn who was forced to bail out on Aug. 29th, 1944 over my country. |
| | |
| | #3 |
| Ahoj Roman! Teší ma že si sa ozval. Ďakujem pre link, dôkladne si ho prezriem a možno že sa zúčastnim aj toho fóra. Ikeď som tému nazval “Pre všetkých čo hovoria po Slovensky“, kľudne môžeš pisať i Češtinou (ako čo si aj spravil (Ospravedlňujem sa pre eventualne gramatycke chyby.) Pozdrav!
__________________ ![]() "Find your enemy and shoot him down - everything else is unimportant." |
| | |
| | #4 |
| Senior Member | Mohol by som sa pokúsiť písať po slovensky, no neviem, či zvládnem dobre gramatiku Aj keď, moja anglická gramatika stojí tiež...no vieš, ca čo myslím O.K. mesiace: január- leden február- únor marc- březen apríl-duben máj- květen jún- červen júl- červenec august- srpen september- září octóber- říjen november- listopad december- prosinec Na fóre, na ktoré som ti poslal link, je aj Peter Kaššák z Trnavy. Na Slovensku celkom persóna v oblasti aktivít 15th USAAF a Luftwaffe nad Slovenskom. Pokial by si chcel, pošlem ti na neho e-mailovú adresu. =O= Final Destination Slovakia - Western Allies Air Forces Story over Slovakia 1944/45 =O=
__________________ ![]() Roman Susil Zlin, Czech Republic ...a friend of Joe Owsianik,So. Plainfield, NJ, a former left waist gunner from B-17G ''Tail End Charlie" from 2ndBG,20th Sqdn who was forced to bail out on Aug. 29th, 1944 over my country. |
| | |
| | #5 |
| Ďakujem pre informácie a link Roman. O web stranke a knihe „Final Destination Slovakia“ viem. Knihu si pravdepodobne aj kúpim nabudúce keď prídem do Bratislavy. Aj o Petrovi Kaššákovi som počul, vlastne čital som niektore jeho članky na web stranke „Druhá svetová“. Mám pre teba ešte jednu otázku... Prečítal som v tvojom poste o nakrúcani filmu „Red Tails“ v ČR že ti do navšteve prídu niektory členovia fóra a že vraj sa má uskutočniť aj nejaká komemorácia... O čo vlastne ide?
__________________ ![]() "Find your enemy and shoot him down - everything else is unimportant." |
| | |
| | #6 |
| Senior Member | Ahoj, tak zase po česky 29/8/44 proběhl nad Bílými Krapatami letecký souboj. 20th sqdn of 2nd BG byla zhruba v prostoru nad Novým Mestom nad Váhom napadena asi 89 německými stíhači. Všech 7 mašin 20th sqdn + 2 opozdilci z jiných BG šlo k zemi. 2 mašiny spadly na Slovensku (Nemšová a Nová Bošáca), zbytek na Moravě (Vyškovec,Krhov,Rudice,Šanov,Kašava,Liptál,Metylov ice). 41 Američanů přišlo o život, 28 z nich bylo pohřebeno ve Slavičíně, mém rodném městě. Něco málo např. zde http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...g-11209-2.html (B-17's that took a beating) a http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...ase-10091.html (Amendola Air Base) a http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...let-13501.html (2nd Lt. James Weiler - a story of the Silver bracelet) S veterány z 2nd BG jsem v kontaktu, jeden z nich, Joe Owsianik, je můj velký přítel. Pár z nich se u nás u příležitosti oslav u několikrát ukázalo, Joe byl u nás už 2x. Letos by měl přijet znovu. Harmonogram letošní komemorace je tady: Harmonogram vzpomínkové akce k 65. výro?í letecké bitvy nad Bílými Karpatami Z tohoto fóra se zúčastní Rochie a Airframes, oba z Anglie, přijedou spíše ze zvědavosti. Taky máme dobré pivo a pěkné holky, tak jako vy No, jinak jsem v kontaktu i s některými stíhači, kteří 2nd BG doprovázeli, a taktéž i s Němci, kteří na 2ndBG útočili: http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...44-a-9055.html (Willi Reschke´s G-?, August 29th,1944) a http://www.ww2aircraft.net/forum/avi...ears-9298.html (Willi Reschke & Joe Owsianik -meeting after 63 years) Měj se!
| | |
| | #7 |
| V snahe trochu spestriť túto tému rozhodol som sa sem dať fotky Slovenskej stíhačky MiG-29 a Českej stíhačky MiG-21 v zaujímavych kamuflážnych schémach...
__________________ ![]() "Find your enemy and shoot him down - everything else is unimportant." Last edited by imalko; 07-07-2009 at 03:46 AM. |
| | |
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| |