Pre všetkých ktorí hovoria po Slovensky (1 Viewer)

Ad: This forum contains affiliate links to products on Amazon and eBay. More information in Terms and rules

imalko

Chief Master Sergeant
3,777
298
Mar 2, 2009
Vojvodina, Serbia
Ahoj!

Menujem sa Igor a som Slovák žijúci v Srbsku. Pozdravujem a povolávam všetkych členov tohto fóra (súčastných a budúcych), ktorí su pôvodom zo Slovenskej Republiky alebo z Českej Republiky, ako aj všetkých ostatných ktorí hovoria po Slovensky aby sa zúčastnili a aby sme diskutovali o našej obľubenej téme - letectve - aj v Slovenskom jazyku.

Srdečný pozdrav!
 
Last edited:
Ahoj Roman!

Teší ma že si sa ozval. Ďakujem pre link, dôkladne si ho prezriem a možno že sa zúčastnim aj toho fóra.
Ikeď som tému nazval "Pre všetkých čo hovoria po Slovensky", kľudne môžeš pisať i Češtinou (ako čo si aj spravil :D). Mne je osobne trochu ťažšie uplne rozumieť Češtinu v hovore (zvlašť ak niekto hovori rychlo) ale čitať ju celkom rozumiem. Vlastne chcel som sa ťa niečo opytať. Mám niekoľko knih z edície "Bojove legendy" v českom preklade, ktoré som kupil v Bratislave. Problem mi je pochopiť česke nazvy pre mesiace v roku, tak ak by si mi mohol pomôcť s tým.

(Ospravedlňujem sa pre eventualne gramatycke chyby.)

Pozdrav!
 
Mohol by som sa pokúsiť písať po slovensky, no neviem, či zvládnem dobre gramatiku:oops:
Aj keď, moja anglická gramatika stojí tiež...no vieš, ca čo myslím:lol:
O.K. mesiace:
január- leden
február- únor
marc- březen
apríl-duben
máj- květen
jún- červen
júl- červenec
august- srpen
september- září
octóber- říjen
november- listopad
december- prosinec
Na fóre, na ktoré som ti poslal link, je aj Peter Kaššák z Trnavy. Na Slovensku celkom persóna v oblasti aktivít 15th USAAF a Luftwaffe nad Slovenskom. Pokial by si chcel, pošlem ti na neho e-mailovú adresu.
=O= Final Destination Slovakia - Western Allies Air Forces Story over Slovakia 1944/45 =O=
 
Ďakujem pre informácie a link Roman. O web stranke a knihe "Final Destination Slovakia" viem. Knihu si pravdepodobne aj kúpim nabudúce keď prídem do Bratislavy. Aj o Petrovi Kaššákovi som počul, vlastne čital som niektore jeho članky na web stranke "Druhá svetová".

Mám pre teba ešte jednu otázku... Prečítal som v tvojom poste o nakrúcani filmu "Red Tails" v ČR že ti do navšteve prídu niektory členovia fóra a že vraj sa má uskutočniť aj nejaká komemorácia... O čo vlastne ide?
 
Ahoj, tak zase po česky :)

29/8/44 proběhl nad Bílými Krapatami letecký souboj. 20th sqdn of 2nd BG byla zhruba v prostoru nad Novým Mestom nad Váhom napadena asi 89 německými stíhači. Všech 7 mašin 20th sqdn + 2 opozdilci z jiných BG šlo k zemi. 2 mašiny spadly na Slovensku (Nemšová a Nová Bošáca), zbytek na Moravě (Vyškovec,Krhov,Rudice,Šanov,Kašava,Liptál,Metylovice). 41 Američanů přišlo o život, 28 z nich bylo pohřebeno ve Slavičíně, mém rodném městě.
Něco málo např. zde http://www.ww2aircraft.net/forum/aviation/b-17s-took-beating-11209-2.html a http://www.ww2aircraft.net/forum/aviation/amendola-air-base-10091.html a http://www.ww2aircraft.net/forum/aviation/2nd-lt-james-weiler-story-silver-bracelet-13501.html

S veterány z 2nd BG jsem v kontaktu, jeden z nich, Joe Owsianik, je můj velký přítel. Pár z nich se u nás u příležitosti oslav u několikrát ukázalo, Joe byl u nás už 2x. Letos by měl přijet znovu.
Harmonogram letošní komemorace je tady: Harmonogram vzpomínkové akce k 65. výro?í letecké bitvy nad Bílými Karpatami
Z tohoto fóra se zúčastní Rochie a Airframes, oba z Anglie, přijedou spíše ze zvědavosti. Taky máme dobré pivo a pěkné holky, tak jako vy8)

No, jinak jsem v kontaktu i s některými stíhači, kteří 2nd BG doprovázeli, a taktéž i s Němci, kteří na 2ndBG útočili: http://www.ww2aircraft.net/forum/aviation/willi-reschke-s-g-august-29th-1944-a-9055.html a http://www.ww2aircraft.net/forum/av...joe-owsianik-meeting-after-63-years-9298.html

Měj se!
 
V snahe trochu spestriť túto tému rozhodol som sa sem dať fotky Slovenskej stíhačky MiG-29 a Českej stíhačky MiG-21 v zaujímavych kamuflážnych schémach...
 

Attachments

  • 2_01.jpg
    2_01.jpg
    25.6 KB · Views: 170
  • 2_02.jpg
    2_02.jpg
    53.1 KB · Views: 173
  • 2_03.jpg
    2_03.jpg
    59.5 KB · Views: 178
  • 2_04.jpg
    2_04.jpg
    53.1 KB · Views: 188
  • 2_05.jpg
    2_05.jpg
    39.2 KB · Views: 190
Last edited:

Users who are viewing this thread

Back